måndag 1 november 2010

Tecknens liv

En av semiotikens fäder talade vid sekelskiftet 1800-1900 om att "tecknens liv i samhället" i framtiden skulle bli annorlunda. Vad och hur tänker du när du hör detta uttalande?

Jag tänker spontant, vad rätt han hade, Saussure. Fast sen tänker jag att de alltid har och kommer förändras.
Tecknen, de överenskomna betydelserna av en bild eller ett ord.

På medeltiden visste man (förutsatt att man tillhörde den bildade delen av befolkningen i den kristna världen) att om man såg en kvinna i blå mantel i en målning så föreställde det Jesus mor Maria. Ett lamm betydde oskuld eller kärlek. Idag tror jag fler tänker på toapapper...

Vi har tecken som jag tror en större del av befolkningen förstår. En stiliserad gubbe på en dörr betyder herr-toalett, rött som kan vara tecken för kärlek, betyder något helt annat i trafiken.

Vi lever i en värd idag där vi kan och förväntas kunna mer om andra religioner, kulturer och deras tecken än vad man gjorde förr. Vi vet tex att man inte bör avbilda en profet vid namn Muhammed.

Jag tror att tecknens liv i samhället är mycket viktigare för oss idag för att klara av vardagen. I det offentliga rummet, i skolan, på arbetet, på förpackningar i affären. Via TV, tidningar, Internet och reklam matas vi dagligen med bilder och ord som förutsätter att vi förstår tecknen.

1 kommentar:

  1. Visst är det så och dessutom är bildflödet så mycket större än under medeltiden!

    SvaraRadera